top of page
Logo-Prisoe-2021.png

Ключът към успеха

Занаятчийското производство на вино започва още в лозята. Ето защо грижата за лозята е едно от най-важните неща за нас. Високото качество на виното, което получаваме, е следствие на старанието за доброто състояние на земята, лозята и природата около нас.

IMG_20200912_184253_edited.jpg

Гроздобер

Кога да съберем гроздето е един вечен въпрос. Гроздоберът определя параметрите като захарност, киселинност, зрялост на аромати и танини и други. Ние във винарска изба "Присое" държим на тънкият баланс между добре узряло грозде и презряло, за да имаме максимално експресивни вина. За да гарантираме качеството, гроздоберът е на ръка и се прави селекция на гроздето още на лозето.

На снимката: Гроздето от сорт Шардоне (реколта 2020).

Обработка на гроздето

След гроздобера гроздето се оставя естествено да се охлади през вечерта, за да е готово за преработка на сутринта. Първата стъпка е да се разделят зърната от чепката и да бъдат смачкани. При производството на бели и розе вина директно, след тази операция гроздовата каша постъпва в пресата за отделяне на гроздовия сок. При червените вина гроздовата каша се пълни в дъбови каци за ферментация.

На снимката: Първата обработка на гроздето от сорт Траминер и Шардоне и получаването на сепаж от тях (реколта 2020).

IMG_20200913_093850_edited.jpg
DSC_0299.JPG.jpg

Ферментация

Това е процес на преобразуване на захарите на гроздето в алкохол и въглероден диоксид, като се синтезират и други важни вкусови и ароматни съединения. За ферментацията използваме култура дрожди, селектирана от нашите лозя с цел максимална изява на тероара. Самата ферментация на белите и розета се извършва в големи дъбови бъчви. За ферментацията на червените вина използваме големи дъбови каци с плаваща „шапка“ за оптимална екстракция.

На снимката: Тихата ферментация на Мерлото вече в дъбовата бъчва (реколта 2018).

Отлежаване

След края на ферментацията дрождите умират и падат на дъното на бъчвата и започват да се разграждат. Отлежавайки върху тези утайки, се виното се обогатява със съединения, които са благоприятни за вкуса и аромата на виното. По време на отлежаването се извършват различни реакции, който подобряват качеството на виното. Този процес е дълъг, но допринася за хармонизирането и правилното развитие на вината. За целта използваме комбинация от стари и нови български бъчви за оптимален баланс.

На снимката: Дегустиране в избата на вината от реколта 2019 преди да бъдат бутилирани.

Prisoe Wine (132).jpg
8.png

Бутилиране

Преди бутилирането виното трябва да бъде бистро, стабилно и завършено.  За затварянето на бутилираното вино използваме тапи само от естествен корк с високо качество. По този начин виното е готово за бутилково отлежаване. След това трябва да оставим времето да си свърши работата за да може виното да се развие, хармонизира и да покаже най-доброто от себе си.

Чакаме ви с нетърпение при нас за да ви разкажем повече за Винарска изба "Присое" и нашите вина!

bottom of page
Book NowBook Now